Είναι η Ελληνική “Δικαιοσύνη” μια απάτη Deep-Fake?
Ο οικονομολόγος Κοσμάς Μαρινάκης, δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες στο κανάλι του στο YouTube, Greekonomics, ένα βίντεο με θέμα το «τρίγωνο της διαπλοκής». Ο κ. Μαρινάκης, γνωστός για τη δημιουργία περιεχομένου που σχετίζεται με την οικονομία, έχει αποκτήσει χιλιάδες ακολούθους χάρη στη δουλειά του, την οποία συνεχίζει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται πως προκάλεσε αντιδράσεις από τον Άρη Πορτοσάλτε και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σε ένα σημείο του βίντεο, ο καθηγητής αναφέρεται σε έναν δημοσιογράφο, αποκαλώντας τον «κύριο Πορτογλύφτε», και εξηγεί τον ρόλο της δημοσιογραφικής διαπλοκής στη διαμόρφωση του «τριγώνου» της. Οι αναφορές αυτές οδήγησαν σε νομική απαίτηση από την πλευρά του ΣΚΑΪ και του δημοσιογράφου, με αποτέλεσμα ο Κόσμας Μαρινάκης να αναγκαστεί να αποσύρει το βίντεο.
Βέβαια, τα γεγονότα δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτά. Όπως κατήγγειλε ο ίδιος, πέρα από την απόσυρση του επίμαχου βίντεο, λόγω της πίεσης από τον Άρη Πορτοσάλτε και τον ΣΚΑΪ, άγνωστοι προχώρησαν σε εκφοβισμό μέλους της οικογένειάς του στην Ελλάδα.
Δείτε το ακόλουθο συγκλονιστικό βίντεο του ίδιου να καταγγέλει ανάμεσα στα άλλα ότι “…τη Δευτέρα το βράδυ συνέβη από άγνωστους ένα περιστατικό έμπρακτου εκφοβισμού οικογενειακού μου προσώπου στην Ελλάδα …”
Οι πρόσφατες καταγγελίες του κ. Μαρινάκη για “έμπρακτο εκφοβισμό” προς οικογενειακό του πρόσωπο και η αδράνεια μέχρι στιγμής της ελληνικής Δικαιοσύνης εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου. Παρόλο που ο κ. Πορτοσάλτε, ως φυσικό πρόσωπο, και ο ΣΚΑΪ, ως νομικό πρόσωπο, έχουν προβεί σε νομικές ενέργειες θεωρώντας εαυτούς θιγόμενους, η ουσία της καταγγελίας Μαρινάκη παραμένει. Δεν θα έπρεπε η δικαιοσύνη να ερευνήσει ενδελεχώς αυτές τις σοβαρές κατηγορίες, ανεξαρτήτως της θέσης και των σχέσεων των εμπλεκομένων;
Το ερώτημα είναι αν η ελληνική Δικαιοσύνη λειτουργεί ως ανεξάρτητος θεσμός ή αν επηρεάζεται από την οικονομική και κοινωνική επιρροή των πολιτών που προσφεύγουν σε αυτήν. Οι ανησυχίες για διαπλοκή και έλλειψη διαφάνειας ενισχύονται από φήμες ή και αποδείξεις ότι το δικαστικό σύστημα δικάζει με βάση την οικονομική και πολιτική δύναμη των εμπλεκομένων.
Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία καθιστά δυνατή τη δημιουργία ψευδών ειδήσεων και deep fake βίντεο, η ανάγκη για μια Δικαιοσύνη που να εκπέμπει απόλυτη αξιοπιστία και διαφάνεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Αν η Δικαιοσύνη χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα εκλαμβάνεται ως ένας ακόμη θεσμός διαφθοράς και κατασκευής ψευδών πραγματικοτήτων. Και μην εκπλαγείτε αν σύντομα οι πολίτες αρχίσουν να πιστεύουν πως η ίδια η ελληνική Δικαιοσύνη θα μπορούσε να “κατασκευάσει” το επόμενο βίντεο που δείχνει τους δύο αντιμαχόμενους να αγκαλιάζονται.
Η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης είναι θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και κάθε σκιά αμφισβήτησης απειλεί να διαρρήξει όχι μόνο τη Δημοκρατία αλλά και ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό.
Graypes GmbH | [email protected]
Αξιολόγηση Επιχειρήσεων, Συμβουλευτική, Χρηματοδότηση
Zug, Ελβετία