Νίκος Δένδιας σε ρόλο Μάρκ Ζούκεμπεργκ?

Από τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Δένδιας, έχει “βάλει πλώρη” να μετατρέψει τον ελληνικό στρατό σε Silicon Valley με στολές παραλλαγής. Μιλάει ασταμάτητα για anti-drone θόλους, τεχνητή νοημοσύνη και big data, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε μήπως τελικά είναι διακεκριμένος επιστήμονας πληροφορικής κι όχι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του.

Το Deep Fake εντόπισε με τί ασχολείται ο κος. Δένδιας, ποιός είναι ο μυστικός συνεργάτης του, ο οποίος τον έχει μυήσει στα μυστικά της τεχνητής νοημοσύνης και των big data, και σας τους παρουσιάζουμε  αποκλειστικά στο επόμενο βίντεο:

 

 

Όπως αντιλαμβάνεστε, το προηγούμενο βίντεο είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας και αποτελεί ένα ΨΕΜΑ. Πρόκειται για αποτέλεσμα της τεχνικής deep fake, όπου χρησιμοποιήσαμε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που δέχεται ως είσοδο μια εικόνα και μια περιγραφή κειμένου και εξάγει το επιθυμητό βίντεο.

Κατά αναλογία, σαν ένα ψέμα ακούγονται και τα λόγια του κ. Δένδια, όταν από τον Σεπτέμβριο μας παρουσιάζει τους τέσσερις anti-drone θόλους που θα διαθέτει η Ελλάδα, τρεις από τους οποίους θα είναι μάλιστα ελληνικής κατασκευής και μόνο ο τέταρτος θα είναι αγορά από τρίτη χώρα. Έχουμε ήδη γράψει άρθρο σχετικά με αυτά και είχαμε επισημάνει την πολυπλοκότητα και το αυξημένο κόστος αυτής της τεχνολογίας. Και φυσικά, όπως εξελίσεται η κατάσταση, είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των συστημάτων θα αγοραστεί από το Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη την τεχνογνωσία αλλά και την πρακτική  χρήση στους πρόσφατους και τρέχοντες πολέμους με Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ιράν.

Καθώς ο υπουργός προωθεί σε κάθε του παρουσία την ολική ψηφιοποίηση του ελληνικού στρατού, στην ομιλία του στις 13 Νοεμβρίου 2024 στη Βουλή, ο κος Δένδιας ανακοίνωσε τις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες του στρατού. Αναφέρθηκε σε τομείς όπως ο Κυβερνοπόλεμος, η Συλλογή Πληροφοριών, ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος και οι Ασφαλείς Δορυφορικές Επικοινωνίες, αναφέροντας όλα αυτά με τη δέουσα «τεχνολογική» ασάφεια που στα αυτιά ενός τεχνοκράτη ηχούν ως «τσιτάτα».

Επιπλέον, ο κος. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της δύναμης αποτροπής του ελληνικού στρατού με προμήθεια αεροσκαφών 4,5 και 5ης γενιάς, σύγχρονες μονάδες επιφάνειας στόλου, αντιαεροπορικά και anti-drone θόλους  σε κάθε στρατόπεδο, δορυφόρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις, μη επανδρωμένα οχήματα και αυτόνομα πυρομαχικά.

Όλος αυτός ο παροξυσμός των καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών σε συνδυασμό με τις νέες προμήθειες για την ενίσχυση της δύναμης αποτροπής, φαίνεται να αποτελούν μια ακόμη ευκαιρία για την κλασική συνταγή του Υπουργείου Άμυνας: αμυντική στρατηγική στο δόγμα «πάμε και βλέπουμε», ένα «περιτύλιγμα» Τεχνητής Νοημοσύνης, προμήθειες δισεκατομμυρίων ευρώ και παραγωγή που πάλι καταλήγει εκτός συνόρων.

Και φυσικά, τα αμείλικτα ερωτήματα παραμένουν:

  • Υπάρχει στρατηγική απόφαση για τη νέα τεχνολογική φρενίτιδα αγοράς πανάκριβων οπλικών και ψηφιακών συστημάτων;
  • Υπάρχει προϋπολογισμός ώστε να μην “τινάξει” την ελληνική οικονομία σε νέα μνημόνια;
  • Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική που να διασφαλίζει τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και την αξιοποίηση της εγχώριας τεχνογνωσίας στα εξοπλιστικά προγράμματα;

Αγαπητέ κ. Δένδια, καλές οι θεωρητικές ατάκες και τα «τσιτάτα» περί τεχνητής νοημοσύνης, αλλά χωρίς στρατηγική και λελογισμένα οικονομικά, θα βρεθεί πάλι η Ελλάδα καταχρεωμένη και χωρίς αξιόμαχο. Καλή η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά χρειάζεται και κοινός νούς.