COP29: Τι έκανε η ελληνική αποστολή στο Μπακού;
Από τις 11 ως τις 24 Νοέμβρη του 2024, πραγματοποιήθηκε στο Μπακού, η ετήσια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP29), όπου παραβρέθηκε πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν: ο υπουργός και η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η υπουργός Πολιτισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ επικεφαλής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Την ελληνική αποστολή πλαισίωναν εκπρόσωποι ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΤΕΡΝΑ, ο ΤΙΤΑΝ, η METLEN, o AKTOR, η Hellenic Hydrogen (κοινοπραξία ΔΕΗ – Motor Oil), η ΔΕΣΦΑ και άλλοι, κάτι που συνηθίζεται, καθώς στις COP εκτός από τις πολιτικές αντιπροσωπείες τωνχωρών, συμμετέχουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και λομπίστες που σχετίζονται με τον κλάδο της ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων. Εν ολίγης, στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και το Κλίμα, όπου παίρνονται αποφάσεις που δεσμεύουν τα κράτη και τους πολίτες, λαμβάνουν μέρος και ιδιώτες που έχουν συμφέρον από τις αποφάσεις αυτές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια θεωρητική τοποθέτηση, με αντιφάσεις και λογικά άλματα, ξεκίνησε την ομιλία του με χαιρετισμούς από την ‘’ευλογημένη Ελλάδα’’, ως πρωτοπόρο στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς, όπως δήλωσε, ‘’οι εκπομπές της χώρας έχουν μειωθεί κατά 45% σε σχέση με το 2005, ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, μειώθηκε από το 50% μόλις στο 6%’’. Ομως, παρόλο που η σύγκριση έγινε με το 2005, αυτή η ‘’μετάβαση’’ ήταν πολύ πιο απότομη, καθώς σημειώθηκε κατά βάση την τελευταία πενταετία. Επιπλέον, η Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν είναι ανεξάρτητη των ορυκτών καυσίμων, καθώς καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως με εισαγωγές από χώρες που καίνε λιγνίτη ή φυσικό αέριο.
Τι σημαίνει όμως αυτή η βίαιη απολιγνιτοποίηση, αυτή η απότομη ‘’ενεργειακή μετάβαση’’ της Ελλάδας και πόσο βοηθάει το περιβάλλον και το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο; Ουσιαστικά, δεν προσφέρει τίποτα, καθώς, όπως και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, το μερίδιο της Ευρώπης στις παγκόσμιες εκπομπές το 2023 ήταν μόλις 6%… Κι ενώ ο πρωθυπουργός, ορθά υπογράμμισε ότι οι στόχοι, για περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, δεν εκπληρώνονται, επέμεινε πως η Ευρώπη, του 6% των παγκόσμιων εκπομπών, πρέπει να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση και πως ‘’οι αλλαγές πρέπει να επιταχυνθούν’’… Μια Ευρώπη που αυτοκτονεί, καθώς η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη χρηματοδότηση για το κλίμα παγκοσμίως, κατά δήλωση και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι στις COP γίνεται ένα είδος lobbing και ότι το περιβάλλον χρησιμοποιείται σαν όχημα για …business.
Από το Μπακού, ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον για παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα από ξένες επιχειρήσεις και γι’αυτό, θα πρέπει να δείξουμε πως η χώρα είναι φιλική προς τις επενδύσεις, κάνοντας μεταρρυθμίσεις προς διευκόλυνση των επενδυτών.
Είναι όμως αυτό προς όφελος και συμφέρον, της Ελλάδας και των Ελλήνων;
Το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται, η πολύτιμη βιοποικιλότητα καταστρέφεται (είμαστε εκτός στόχων και πληρώνουμε πρόστιμα για αυτό), οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στον καταναλωτή είναι εξωπραγματικές, οι πολυπόθητες θέσεις εργασίας για τους ντόπιους δεν προκύπτουν, ενώ οι ‘’επενδύσεις’’ επιδοτούνται με κρατικό ή ευρωπαϊκό χρήμα και μετά μπορεί να πωλούνται ελεύθερα προς όφελος των ‘’επενδυτών’’, όπως πρόσφατα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η οποία εξαγοράστηκε σε ποσοστο 67% στη Σαουδαραβική MASDAR…